Édes csábítások

2012.10.18 13:58
Ebben a rovatban a kedvenc édességeimet osztom meg veletek
 
CSOKOLÁDÉ
A legcsokisabb csokitorta


Mint minden nő én is szenvedélyesen rajongok a csokoládéért.

A csokoládé:

A mayák meséiben a csokoládé az istenek eledele. Különleges ízét több, mint 300 vegyület alkotja. A közép-amerikai indiánok már 3000 éve ismerik, de Európában csak a 17-18.  században kezdték szélesebb körben fogyasztani! Amellett,hogy fínom, több jótékony hatással is rendelkezik. Ezek közül a lagfontosabbak, hogy javítja a közérzetet és kiváló élénkítőszer.


 

A legcsokisabb csokitorta

Hozzávalók: 6-10 személyre:

340g darabokra tört, félédes tejcsokoládé
3/4 bögre cukor
170g kockára darabolt vaj
5 tojás, különválasztva a fehérje és a sárgája
1/3 bögre átszitált finomliszt
átszitált kakaópor
átszitált porcukor

A cukrot, a csokoládét és a vajat gőz fölött felolvasztjuk. Ezután levesszük a gőzről és kicsit hűlni hagyjuk mielőtt egyenként belekeverjük a tojások sárgáját. Mindegyik után alaposan verjük fel. Adjuk hozzá szitálva a lisztet.
A tojásfehérjéket nem túl kemény habbá verjük. Óvatosan hozzáadjuk a csokoládés masszához.
A tésztát kivajazott 25cm átmérőjű szétnyitható tortaformába öntjük, majd süssük 180 fokon /gázsütő 4-es fokozat/ 45 percig vagy míg a torta meg nem sűl. Ezt tűpróbával ellenőrizhetjük.
Ha kész hagyjuk a formában kihűlni.
Közvetlenül tálalás előtt szórjuk meg a tetejét porcukorral és kakaóporral

 

KÁVÉ, Kapucsinós muffin


 


Egy jó kis kávés sütemény mindíg felpörget!

A  kávé eredeti hazája talán Abesszíniában található Kaffa
tartomány, s vélhetőleg maga a kávé is innen kapta a nevét. A legvalószínűbb legenda szerint egy Káldi nevű kecskepásztor talált a különös bogyóra, melytől állatai rendkívűl felélénkűltek, miután elfogyasztották. A kávéban nagyon sok a koffein, mely stimulálja az agykérget, ettől leszünk olyan éberek. A kávé elfogyasztása után már 20-30 perc múlva a maximális hatást produkálja,mely sokáig megmarad, csak 3-6 óra múlva csökken a felére.
 




Kapucsinós muffin

Hozzávalók: 24 mini muffinhoz vagy 10 normál méretűhöz
2 bögre finomliszt
3 taáskanál sütőpor
1/2 bögre barnacukor
1/4 bögre tejszín
1 tojás
1 bögre nagyon erős hideg feketekávé
porcukor

A lisztet szitáld össze a sütőporral, majd add hozzá a barnacukrot.
A tojásokat lágyan verd fel és add hozzá a tejszínt, végül öntsd bele a kávét is.
Ezt a tojásos keveréket óvatosan keverd bele a lisztes keverékbe. Éppen csak elkeveredjenek.
Adagold kivajazott-lisztezett muffinformákba, de én a szilikonosat ajánlom inkább, mert azt nem kell és simán kifordítható kihűlés után a süti.
190 fokon 10-15 percig süsd a mini muffint és
15-20 percig vagy tűpróbáig a normál méretűt.
Tálalás előtt szórd meg porcukorral.

Imádom ezt a sütit, mert könnyen, gyorsan elkészíthető!

 

TEJKARAMELLA, SIGNORINA BELLA


Sokak szerint a Tejkaramella élvezetesebb csemege, mint a csokoládé.
Ezért a receptért pedig imádni fogtok, mert megosztom hogyan csinálhatsz házilag is!
Egy lábasban 1,5l 3,5%-os tejet, 250g cukrot és 5 dl tejszínt összekeverünk majd állandó keverés mellett felforraljuk. Egészen addig forraljuk, míg teljesen be nem sűrűsödik, ragacsossá és szép barnává válik. Vékonyan olajozott tepsibe borítjuk és kihűlés után felkockázzuk.

Íme egy módszer arra, hogyan dobd fel az unalmas dobozos vaníliajégkrémet!

Signorina Bella

Hozzávalók 4 személyre

100g Tejkaramella /a bocis is jó hozzá/
500g vaníliajégkrém
300g lecsöpögtetett mandarinkonzerv
díszítésnek csokiforgács vagy tortadara ízlés szerint

Tegyük a tejkaramellát egy erős műanyag zacskóba és törjük össze egy sodrófával.
Tegyük egy nagy tálba a jégkrémet és nyomkodjuk szét egy villával. Keverjük hozzá a karamella darabkákat. Tegyük vissza a jégkrém dobozába és fagyasszuk még 1-2 óra hosszáig.
20 perccel tálalás előtt tegyük át a hűtőbe,hogy kicsit felengedjen.
4 pohárba elosztjuk így: 2 gombóc jégkrém, teszünk rá mandarin befőttet és megszórjuk a csokiforgáccsal vagy tortadarával. Esetleg csokirudat is szúrhatunk bele díszítésként.

A nyári nagy melegben kitűnő hűsítő és különleges vendégváró!

 

BANÁN, BANÁNOS-CSOKIDARABOS MUFFIN


A szubtrópusi éghajlaton a banán alapvető élelmiszernek számít, de a gyümölcs eredeti hazája Malajzia. A banán olyan enzimet tartalmaz, amely segíti a glükóz feldolgozását, ezáltal serkentőleg hat az agyműködésre. Magas tápanyagtartalmú gyümölcs.


Ha pedig csokival párosítjuk, akkor valami fenséges ízű sütit kapunk.

Banános - csokidarabos muffin

Hozzávalók 12 db-hoz

1 nagy érett banán
250ml  tej
1 tojás
60g olvasztott margarin
180g liszt
2 teáskanál sütőpor
120g cukor
120g aprított csokoládé

Villával összetörjük a banánt egy tálban. Hozzáadjuk a tejet, tojást, olvasztott margarint.
Alaposan összekeverjük. A lisztet beleszitáljuk a banános masszába. Hozzáadjuk a cukrot, a csokidarabkákat és ezután nagyon óvatosan elkeverjük.
A tésztát kivajazott muffinformák 3/4. részéig töltjük. 190 fokon 20 percig vagy tűpróbáig sütjük.

/Tűpróba az, ha a tésztába szúrúnk egy hústűt és az tisztán jön ki a sütiből vagyis nem tapad már rá a tészta./

 

TÖRÖKMÉZ
 


Ezért a receptért is nagyon fogtok szeretni engem!
Kedvenc szakácsnőm, Nigella Lawson receptjében megosztom veletek,hogyan kell házilag Törökmézet készíteni! Nincs értelme drágán megvenni a vásárokban, ha otthon is nagyon könnyen elkészíthető és még fínomabb is, mert ropogósabb.


HÁZI TÖRÖKMÉZ

Hozzávalók:

10 dkg  cukor
4 evőkanál méz
1,5 teáskanál szódabikarbóna
sütőpapír

A mézet összekeverjük a cukorral és nagy lángon összeolvasztjuk. A tűzön már nem szabad keverni csak az edényt rázogatni. Addig hagyjuk rotyogni, amíg szép karamelles színe nem lesz.
Levesszük a tűzről és gyorsan elkeverjük benne a szódabikarbónát /fel fog majd habzani, de nem kell megijedni tőle, mert ettől lesz szép lukacsos/. Kiöntjük sütőpapírra.
Hagyjuk teljesen kihűlni.
Darabokra törjük, mert vágni nem lehet, úgy is törni fog.
Fémdobozban, amit kibélelünk sütőpapírral tovább friss marad.

Nálunk azzal soha nincs gond, hogy megmarad, mert jó ropogós és pillanatok alatt elfogy!

 

MEGGY, MEGGYES PISKÓTA


Észak-Indiától a Balkánig őshonos növény, kedvelt gyümölcsünk, igazi kincs.
Legelőnyösebb tulajdonságai, hogy vírusölő és vértisztító hatású, valamint kitűnő vízhajtó, serkenti a vese és a máj működését, jótékonyan hat a szívre.


MEGGYES PISKÓTA

Hozzávalók:

6 tojás
30 dkg margarin
25 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
45 dkg liszt
1 csomag sütőpor
2 dl tej
80 dkg meggy

A puha margarint keverd habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Add hozzá a 6 tojás sárgáját, a tejet, majd apránként a liszttel elkevert sütőport. Végül óvatosan forgasd bele a kemény habbá vert 6 tojás fehérjét.
A masszát simítsd sütőpapírral bélelt nagy tepsibe és egyenletesen szórd rá a kimagozott meggyet.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig süsd.
Ha langyosra hűlt, szeleteld fel és porcukorral megszórva tedd tálra.

Ez az egyetlen gyümölcsös sütemény amit a férjem is szeret.

 

ALMA, ALMÁS-DIÓS MUFFIN


Az egyik legnépszerűbb gyümölcs, mely bőséges fajtaválasztékkal rendelkezik, több, mint 7000 nevesített fajtáját ismerjük. Kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően szerte a világon megterem. Rendkívül egészséges, gyógyhatását elsősorban az emésztőrendszerre gyakorolja, általános tisztító hatással rendelkezik. Az alma a világirodalom legjelentősebb gyümölcse, nincs másik gyümölcs, mely oly sok és oly fontos szerepet kapott volna az irodalmi művekben.


ALMÁS-DIÓS MUFFIN

Hozzávalók 12 darabhoz:

1 és 3/4 bögre finomliszt
3/4 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
1/4 teáskanál őrölt fahéj
3/4 bögre cukor
2 lágyan felvert tojás
1/2 bögre olaj
1 teáskanál vanília aroma
1/2 bögre tört dió
1/2 bögre reszelt alma

A lisztet, sütőport, sót valamint a fahéjat szitáld össze egy edénybe, majd keverd hozzá a cukrot. Ujjaddal fúrj egy lukat a keverék közepébe.
A tojást valamint az olajat keverd össze a vanília aromával, majd öntsd a lisztes keverék közepébe s add hozzá az almát és a diót is.
A masszát kanalazd a kivajazott formák 3/4-éig, majd süsd 190 fokon 15-20 percig vagy tűpróbáig.

 

TEJCSOKOLÁDÉ, TEJCSOKI TORTA


A tejcsokoládé talán a legkedveltebb csokifajta. Noha nem ő a csokoládék királya. Az igazi csokoládé kizárólag kakaót és kakaóvajat tartalmaz és némi cukrot. Minél több a kakaó és kevesebb a cukor annál nemesebb a csokoládé. A tejcsoki sok tejport tartalmaz, ezért kevésbé értékes, mint az étcsokoládé.

 

Tőlem azt, hogy tejcsokoládét eszem nagyon ritkán hallani, de ez a torta azzal a legfinomabb.

TEJCSOKI TORTA

Hozzávalók:

6 tojás
12 dkg cukor
12 dkg liszt
1 evőkanál kakaópor

A krémhez:
4 dl tejszín
5 dkg tejcsokoládé
5 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj

A tetejére:
10 dkg tej- tortabevonó

A tojássárgáját a cukorral keverd habosra. Apránként adagold hozzá a lisztet, a kakaóport, majd a keményre vert tojásfehérjét is forgasd bele. Egy tortaformát bélelj ki sütőpapírral, simítsd bele a masszát. Tedd előmelegített sütőbe és 180 fokon süsd meg.
A krémhez a tejszín felét főzd fel a cukorral és a beletördelt tejcsokival. Ha kihűlt szórd bele a vaníliás cukrot és add hozzá a habosra kevert vajat. Majd a többi tejszínből vert habot is forgasd bele.
A tésztakorongok vágd 3 lapba. kend meg a krémmel és illeszd össze /Egy kicsi krémet tegyél félre a díszítéshez/. A tortabevonót gőz felett olvaszd meg és egy hosszú pengéjű késsel simítsd a sütemény tetejére. ha megdermedt a csokoládé a maradék krémmel cifrázd ki a tetejét.

 

NARANCS, NARANCSOS MUFFIN


Legnépeszerűbb fajtáinak hazája Délkelet-Ázsia és Kína, innen került Nagy Sándor révén Európába. Ma Görögország és Spanyolország a legjelentősebb európai narancstermelők. Léteznek egészen apró cseresznye méretű narancsok és olyanok is, amelyek focilabda nagyságúra nőnek. Hála a narancsnak télen is hozzájuthatunk a fontos vitaminokhoz. C-vitaminból különösen sokat tartalmaz. Gyomorerősítő, étvágyjavító és vértisztító hatása van.
 

NARANCSOS MUFFIN

Hozzávalók 12 darabhoz:
2 bögre finomliszt
4 teáskanál sütőpor
1/4 bögre cukor
100g vaj
2 teáskanál reszelt narancshéj
2 tojás
1 bögre narancslé

A lisztet szitáld össze a sütőporral, majd keverd hozzá a cukrot. Ujjaddal fúrj egy lyukat a keverék közepébe. Olvaszd meg a vajat. A tojást keverd ki a narancshéjjal, narancslével, amíg egynemű nem lesz. A tojásos keveréket valamint az olvasztott vajat add a liszthez és óvatosan keverd össze. Kanalazd a tésztát kivajazott formákba és 190 fokon 15-20 percig vagy tűpróbáig süsd.

 

KARDINÁLIS SZELET


Most megosztom veletek a kedvenc cukrász süteményem receptjét.
Könnyű, habos süti baracklekvárral.


 



Hozzávalók:
8 tojásfehérje
18 dkg cukor
2 egész tojás
3 tojássárgája
5 dkg porcukor
5 dkg liszt
15dkg baracklekvár

A tojásfehérjéket verd habbá úgy, hogy közben apránként beleszórod a cukrot. A két egész tojást a 3 tojássárgájával meg a porcukorral keverd fehéredésig, add hozzá a vaníliás cukrot és a lisztet. Alaposan dolgozd el.
Fektess a tepsire két darab 15x40cm-es sütőpapírt. A fehér masszát töltsd csillagcsöves nyomózsákba és nyomj a papírokra hosszában 3-3 csíkot úgy, hogy köztük 1-1 ujjnyi távolság maradjon. Ezt töltsd ki a tojássárgájás masszával.
Tedd a tepsit előmelegített sütőbe és 190 fokon 15-20 perc alatt süsd meg. Fejtsd le róla a papírt, majd az alsó felüket kend meg baracklekvárral és tapaszd egymáshoz.
Rövid ideig pihentesd, majd kétujjnyi vastagon szeleteld fel. Szitálj rá porcukrot.

Én úgy szeretem, ha a baracklekvár rétegen tejszínhab is van!

 

KÓKUSZDIÓ, És a kedvenc sütim a Kókuszkocka


A kókuszpálma termése a kókuszdió. Minden részét hasznosítják a növénynek. Táplálkozásra csak a dió húsát és tejét. A kókusz belét, a koprát fogyaszthatjuk frissen és szárítva, édességeket ízesíthetünk vele.

 

Nos ez az a sütemény ami a legnagyobb kókuszos kedvencem.



Kókuszkocka

Hozzávalók:

2 db tojás
3 dkg zsír v. margarin
25 dkg porcukor
2 evőkanál méz
2 dl tej
35 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
csipet só

Csokoládémáz

25 dkg margarin
2 dl víz
4 dkg kakaó
15 dkg porcukor

Kókusz

15 dkg kókuszreszelék
15 dkg porcukor

Azzal kezdünk, hogy bekapcsoljuk a sütőt 150 fokra.
A tojásokat, a zsiradékot és a porcukrot jól összekeverjük. Hozzátesszük a langyos mézet és tejet. lisztet, szódabikarbónát és  sót. Az egészet simára dolgozzuk. Vajazott, lisztezett tepsibe tesszük és 20 percig sütjük az előmelegített sütőben. Amikor kisűl a tészta várunk egy kicsit, mert könnyebben ki tudjuk borítani a tepsiből.
Elkészítjük a csokoládémázat. A margarint, a vizet, a kakaót és a porcukrot simára keverjük, majd felfőzzük.
A kókuszreszeléket összekeverjük a porcukorral. A tésztát kis kockákra vágjuk és villára szúrva előbb a csokiba majd a kókuszba mártjuk.
A kockákat egy nagy tálra rakjuk, hogy megszáradjanak. Kb. fél óra és lehet fogyasztani.

Elárulom, hogy a csokimázba néha teszek fél dl rumot is, kicsit pikánsabb íze lesz a kockának.

 

 AMERIKAI PALACSINTA


Ez a palacsinta nálunk elsőszámú kedvenc. Rengetegszer elkészítettem már.  A jó benne pedig az, hogy nagyobb adag port kell előre elkészíteni és ha megkívánjuk a palacsintát pár perc és már lehet is sütni és tálalni.
 

INSTANT PALACSINTA POR:

Hozzávalók:

 60 dkg liszt, 1 csomag sütőpor (vagy fele sütőpor, fele szódabikarbóna), 1 mokkáskanál só, 10 dkg cukor (legjobb, ha 6 dkg cukor + 2 csomag vaníliás cukor), aki szereti 1 kiskanál őrölt fahéj (kihagyható).


A palacsintapor hozzávalóit egy nagy mélyhűtőzacskóba vagy légmentesen záródó műanyag dobozba öntjük, jól összerázzuk, aztán a zacskót/dobozt alaposan lezárjuk. A keverék így hónapokig eltartható. Természetesen kétszeres-háromszoros mennyiséget is készíthetünk egyszerre.

Ebből így készítjük a palacsintát

1 adaghoz:

A kész palacsinta hozzávalói (2 dl-es csészével mérve): 1 csésze palacsintapor, 1 tojás, 1 csésze tej, 1 evőkanál étolaj, esetleg étolaj a kisütéshez.

A port simára keverjük a tojással, tejjel és egy evőkanál olajjal. Az így kapott tésztából palacsintasütőben a nálunk szokásosnál kisebb (10-15 cm átmérőjű) és vastagabb palacsintákat sütünk.


A palacsintákat tálalhatjuk porcukorral megszórva, juharsziruppal, mogyorókrémmel vagy lekvárral, gyümölccsel.
Nálunk tejszínhabbal és csokiöntettel az elsőszámú kedvenc.